23 de nov. 2009

Pràctiques de laboratori a l'IES Front Marítim

El passat 20 de Novembre, els i les alumnes de cinquè vam realitzar una pràctica de laboratori a l'IES Front Marítim, amb l'ajuda de la professora LLum Romero. Entre tots i totes vam contestar la pregunta :
"Qui fa els forats del pa?"

Primer vam recordar allò que sabíem sobre el pa i la seva fabricació. Aqui tenim algunes de les vostres respostes al qüestionari:


QUINA COMPOSICIÓ TÉ EL PA?
"Farina, aigua, llevat i additius (sal i/o sucre)" (Sergi Membrado)

COM ES FA EL PA?
"S'han de barrejar els components, es deixa fermentar la massa durant 1 a 3 hores i després es dona forma a la massa i es posa al forn."(Martí Alós).


QUINA DIFERÈNCIA OBSERVEM ENTRE EL PA FET AMB LLEVAT I EL PA FET SENSE LLEVAT?
"Quan es posa llevat s'infla, però quan no en poses es queda dur i no s'infla." (Candela Gassol).


EXPERIMENTEM: Recipients coberts amb globus.
"El que s'infla té llevat. El que no s'infla no té llevat." (Aachor Bouadid).


CONCLUSIÓ:
"Els llevats reaccionen químicament amb la farina, desprenent un gas que infla la massa i fa que el pa quedi ple de bombolles". (Oriol Robles).


Aqui teniu la foto d'un dels preparats observats. Fixeu-vos com a algunes cél·lules els comença a sortir una espècie de "bony" que es va separant de la cèl·lula "mare" (és el tipus de reproducció que anomenem "gemmació").


I ara... Contesteu a aquestes preguntes:


1)Quin tipus d'organismes són els llevats?


2)A quins ambients us sembla que poden viure els llevats?


Esperem els vostres comentaris!

4 comentaris:

Guillem ha dit...

A mi em va agradar anar al laboratori i vaig aprendre coses que no sabia.

Anònim ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Guillem. La propera vegada, però, posa el teu cognom també... En tenim dos Guillems a la classe! Sabries ara contestar a alguna de les preguntes sobre els llevats que us proposo al final? Som-hi!
Imma

m????????????? ha dit...

l´institut front maritim es el millor!!!!!!!!!!!!!!

andreu ha dit...

viva el from maritim