11 de febr. 2016

QUANTA, QUANTA GUERRA



A cicle superior hem estat treballant guerres i conflictes que han fet canviar la història.
Primer, en grups de quatre, ens hem repartit la feina  i cada grup hem treballat un aspecte important, com ara la invasió dels romans, la dels visigots i islàmics, els conflictes que van portar a la creació dels comtats catalans, o la guerra dels segadors i la de successió, entre d’altres. Després d’exposar-ho oralment a tot el grup, hem enganxat la informació a la línia del temps gegant que tenim  al passadís.

Per ampliar aquesta darrera  guerra, la Guerra de Successió, hem anat al Born i hem après  com es van defensar els catalans, quines estratègies van fer servir per fer-nos rendir i quines conseqüències van haver-hi. També hem fet un taller on hem après, entre altres coses, qui eren els miquelets, quina piràmide de població hi havia en aquella època, què eren les trinxeres...





Però on hem investigat més ha estat en les tres guerres del segle XX: la Primera  i la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola.
Hem llegit llibres on es parla d’Anna Frank i fragments de llibres com ara Fill de rojo, El niño con el pijama de rayas i altres.







També hem treballat amb fonts documentals: cartells de la guerra civil, cartes i postals, dibuixos dels nens que van patir la guerra, cartilles de racionament, diaris... Hem vist que podem treure molta informació només mirant i llegint documents d’aquella època.





A la Garriga (hi hem anat perquè estem llegint el llibre El meu carrer que passa en aquest poble i es parla de la guerra civil i de la guerra dels Balcans) hem pogut entrar al refugi antiaeri i reviure una mica com de perillós i angoixant va ser patir la guerra.

I hem tingut un testimoni que ens ha explicat moltes coses: l’Elisa, de 96 anys, un pou de records que ens ha emocionat.